Päivällä kun olo oli siedettävä kiertelin blogeja ja törmäsin/löysin Zantedeschian blogin ja kun sain luvan kopioida todella hyvän tekstin hänen blogistaan, päätin lähteä mukaan! Minulle tämä on tärkeä aihe ja toivon että se olisi muillekin.

Haastankin teidät blogini vierailijat haastamaan neljä blogituttavaanne ja sukulaistanne allekirjoittamaan elinluovutustestamentin.

Jokainen täysi-ikäinen voi täyttää itselleen elinluovutuskortin, joita saa muun muassa kaikista apteekeista (pitäisi saada) , terveyskeskuksista ja sairaalasta, sen voi myös veloituksetta tilata netistä. Elinluovutustestamentti antaa suostumuksesi elintesi ja kudostesi luovuttamiseen sitä eniten tarvitsevalle/tarvitseville.

Yksi luovuttaja voi parhaassa tapauksessa auttaa yli viittä avuntarvitsijaa (myöhemmin tarvitsijoista), maksan (maailmalla tästä voi käyttää kolmelle tarvitsijalle ositus maksan), kaksi munuaista(kahdelle tarvitsijalle yksi) keuhkot, sydämen tai osia siitä mm. voidaan siirtää Suomessa tällä hetkellä. Myös kombinotuja siirtoja on Suomessa menestyksekkäästi tehty mm. sydän-keuhkosiirrännäinen 2008 sekä maksa-munuaissiirtoja (mm. naapurini sai munuais siirrännäisen).

Elinsiirto tiimi etsii/tiedustelee koheita/kohtaista eri sairaaloista ja matkustaa luovutettavien elimien perässä, tuoden ne Helsinkiin Kirurgiseen sairaalaan tai lasten-ja nuorten sairaalaan josa pienemmille potilaille tehdään siirrot.

Elimet yleisen harhakäsityksen mukaan saa alkoholisoituneet ja maksansa itse pilanneet potilaat. Näin ei kuitenkaan aina ole, synnynnäisiä munuais-ja maksa sekä sydän tauteja sairastavat ovat suurin ryhmä joka tarvitsee siirtoelimiä. Myös maksansa alkoholilla/lääkkeillä tuhonneet potilaat ovat osa tästä elinsiirtojonossa olevista potilaista.

Elimet ohjataan niitä jonossa eniten tarvitsevalle ja sopivimmalle jonottajalle. Kudos-ja veriryhmän ollessa täsmäävät kutsutaan jonosta sopivimmat potilaat leikkauksen suorittavaan sairaalaan jossa tehdän monta koetta ja testiä ennen lopullisen siirtopäätöksen tekemistä.

Siirron jälkeisen parhaan tuloksen saavuttamiseksi pitää siirrettävän elimen olla sopiva, niin koon kuin tyypitystenkin puolesta, ja potilaan kunnon hyvä jotta mahdolliset ongelmat olisi helpommin hoidettavissa.

Siirron saanut henkilö joutuu lopun elämäänsä syömään immunosuppressiolääkkeitä, joilla pyritään oman elimistön hylkiminen vierasta elntä kohtaan minimoimaan mahdollisimman hyvin. Nykylääkityksellä tämä on onnistunut kiitettävästä ja vain muutamilla potilailla tulee niin pahaa hyljintää että sitä joudutaan hoitamaan sairaalassa pitkiäkin jaksoja tai potilas joutuu uudelleen elinsiirtojonoon.

Elinsiirtojono on munuaisen kohdalla näinä päivinä noin vuosi ja maksan- sekä sydämen kohdalla hieman pidempi. Potilaan koko, muun muassa pienillä lapsilla, pidentää jonotusaikaa, samoin kuin infektiot ja ulkomaanmatkat. Joskus veriryhmä voi olla niin harvinainen että sen vuoksi joutuu potilas odottamaan useamman vuoden siirrännäisen saamista.

Elinsiirtojonossa olevan aika on pitkä ja raskas, munuaista odottavilla on suurimmalla osalla raskas dialyysivaihe, joko kotona suoritettava peritoneaalidialyysi tai useimmiten sairaalassa suoritettava hemodialyysi. Hoidot ovat rankkoja ja joillakin potilailla dilayysin aloitusajankohtaa on edeltänyt huonoja jaksoja jolloin turvotus ja huonovointisuus ovat olleet arkipäivää. kotona suoritettavaa dialyysiä varten ont ehtävä ernäisiä muutoksia ja saneerauksia, Siivousta on tehostettava ja kodin on oltava kliinisesti hoitoon kelpaava, joka tarkoittaa että dialyysiä varten on oltava käytännössä oma huone ja sen on oltava "steriili".

Kyseessä ollessa maksansiirto, on odottaminen vaativaa ja hoitokeinoja maksan toiminnan ylläpitämiseksi on hyvin vähän, Mars hoitom ruokavalio ja erilaiset dieetit eivät pidemmän päälle auta maksan elvyttämisessä, vaan tarvitaan maksansiirto kun potilalla ovat verikoearvot vielä kohtuulliset mm. kasvamisen , ravinnon imeytymisen, kutinan ja keltaisuuden sekä leikkauksessa vuotojen ehkäisemiseksi ja tyrehdyttämiseksi.

Siirtojen jälkeen potilas käy sairaalassa elinsiirtokontrolleissa mahdollisten ongelmien seuraamiseksi ja ennenlta ehkäisemiseksi.

Omalla elinluovutustestamentillasi voit siis parantaa jollet monen, niin ainakin yhden ihmisen elämänlaatua ja mahdollistaa niin normaalin elämän kuin elinsiirron jälkeen vain on mahdollista. Nuorimmat siirron saaneet lapset ovat olleet puolenvuoden ikäisiä ja vanhimmat 70 yli.

****************************

Nyt jos koskaan on oikea aika tehdä elinluovutustestamentti, sillä luovutettavn elinten määrä on joka vuosi pudonnut huolestuttavasti . Suomessa elinluovutukseen liittyy salassapitovelvollisuus, joten luovuttajasta ei kukaan muu tiedä henkilötietoja tai sairaskertomusta kuolinsyineen kuin tiedon vastaanottava lääkäri, joka kutsuu potilaat sairaalaan jatkotutkimuksiin.

http://www.musili.fi/ http://www.heli.fi/
http://www.lahjaelamalle.net/

Edit: Tekstin saa kopioida omaan blogiinsa halutessaan.